Colani protestolarla karşılandı: Bu işbirliği soykırımın suç ortaklığıdır
Cihatçı örgüt HTŞ lideri Muhammed El Colani'nin Türkiye’ye gelişi protesto edildi. Eylemlerde, “Suriye’deki Alevi katliamına sessiz kalmayın” çağrısı yapıldı.

Fotoğraf: MA
Suriye’de yönetimi ele geçiren ABD destekli cihatçı terör örgütü Heyet Tahrir El Şam'ın Lideri Muhammed El Colani'nin (Ahmet El Şara) Antalya Diplomasi Forumu’na davet edilmesi pek çok kentte protesto edildi.
Antalya’da Alevi kurumları, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Altınova Şubesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Emek ve Demokrasi Güçlerinin de katılım sağladığı açıklamada “Katil Colani Antalya’dan defol", "Colani Antalya’ya değil uluslararası mahkemeye” ve "Suriye’deki Alevi katliamına sessiz kalmayın” pankartı açıldı. Kitle sık sık, “Susma haykır, Colani’ye hayır” ve “Katil gidecek barış gelecek” sloganları attı.
'Katliamcılara boyun eğmeyeceğiz'
Burada konuşan PSAKD Altınova Şubesi yöneticisi Abdurrahman Karadağ, Suriye’de Alevilere yönelik katliamın sürdüğüne dikkat çekerek bunun sorumlusunun HTŞ lideri olduğunu ifade etti. Karadağ, “Colani’nin gelişi sadece Alevilere değil, bu topraklarda barışı, kardeşliği, eşitliği, laikliği savunan herkesin onuruna yapılmış açık bir saldırıdır. Türkiye savaş suçlularının, mezhepçi çetelerin, halk düşmanlarının barınacağı bir liman değildir. Bizi Lazkiye’de, Hama’da, Tartus’ta, Humus’ta katledenler kimlerse, Sivas’ta, Maraş’ta, Çorum’da, Suruç’ta, Ankara Gar’da katledenlerle aynı zihniyetten beslenenlerdir. Hepsinden mutlaka hesap soracağız. Tarih boyunca katliamcılara boyun eğmedik, eğmeyeceğiz” dedi.
'Düşmanın evimizde işi yoktur'
Fotoğraf: MA
Adana'da Alevi bileşenleri ve kadınlar HTŞ'nin suç pratiğine dikkat çekerek "Suriye’de kadınlar katlediliyor, sessiz kalmıyoruz" dedi.
Açıklamayı okuyan Pelin Çiçek, "Kadınların iradesi yok sayılarak kurulan her düzen, ancak bir baskı düzenidir ve yıkılmaya mahkumdur. 24 Nisan’da Samandağ’da sınırın öte yanındaki çığlığa ses olmak için buluşacağız. Alevi kadın kurumları olarak bir aradayız, kadın örgütleri bir aradayız ve bireysel olarak bu çağrıya destek veren kadınlar; barışın, eşitliğin, özgürlüğün sesi olacağız. 11 Nisan’da başlattığımız eylemlilik sürecini, Suriye sınırında kadınlarla birlikte kuracağımız barış Duvarı ile sürdüreceğiz. Bu duvar, kadınların birbirine uzanan elleriyle örülecek; ayrımın değil dayanışmanın, savaşın değil barışın sembolü olacaktır. Kadınlar olarak el ele veriyoruz. Suriye’deki kadınlar yalnız değildir. Kadınların sesine ses olmaya, çığlığına yoldaş olmaya devam edeceğiz. Sessizliğimiz, başka kadınların çığlığına dönüşmesin diye bugün buradayız" diye belirtti.
Colani'nin Antalya Diplomasi Forumu’na davet edilmesine tepki gösteren Kilikya Nehir Derneği Adana Şubesi Başkan Yardımcısı Günay Mutluhan, "Düşmanın evimizde işi yoktur. Bu katili ve teröristi ülkemizde istemiyoruz" dedi.
'Uluslararası savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır'
Fotoğraf: MA
Tarsus Emek ve Demokrasi Platformu ise Yarenlik Alanı’nda basın açıklaması gerçekleştirdi. “Katil Colani Türkiye’den defol” pankartının açıldığı açıklamada, “Suriye’de yaşayan Aleviler yalnız değildir” ve “Katil HTŞ işbirlikçi AKP” dövizleri açıldı. Platform adına basın metnini okuyan Mahmut Sarıca, Türkiye’ye gelen Colani'nin “savaş suçlusu” olduğunu ifade etti. Sarıca, “Soykırımcı barbarlar çetesinin lideri Colani, ülkemize giriş yaptığı andan itibaren tutuklanarak uluslararası savaş suçlusu olarak yargılanmalıdır. Ne yazık ki AKP hükümeti de en başından beri bu çeteleri destekledi, onları büyüttü, onlara silah ve lojistik destek sağladı. Bu işbirliği, Suriye’deki soykırımın suç ortaklığıdır” diye belirtti.
'Suriye'deki Alevi soykırımına sessiz kalmayacağız'
Fotoğraf: MA
İstanbul’daki Alevi Kurumları Kadıköy Rıhtım Meydanı'nda bir araya geldi. Eylemde "Eli kanlı katil Colani ülkemizden defol", "Suriye'de Alevi soykırımı var, sessiz kalmayacağız" yazılı pankartı açıldı.
“Katil ülkemizden defol”, “Katil HTŞ işbirlikçi AKP” ve “Susma sustukça sıra sana gelecek” sloganlarının atıldığı eylemde, “Suriye’de Alevi soykırımı son bulsun” ve “Emperyalistler ve işbirlikçiler Ortadoğu’dan defolun” dövizleri taşındı. Eylemde ortak basın açıklamasını Alevi Bektaşi Federasyonu Başkan Yardımcısı İbrahim Karakaya okudu.
Aydın'da Alevi Kültür Derneği ve Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültürü Vakfı Aydın Şubesi de Colani'nin gelişini düzenledikleri basın açıklaması ile protesto etti. (Haber Merkezi)
Evrensel'i Takip Et